Close

10 novembre, 2023

Jornada de creuers i vela llatina en el Club Nàutic Portitxol

El Club Nàutic Portitxol (CNP) es prepara per a acollir, aquest dissabte 11 de novembre, dues regates de marcat caràcter social i enfocades, respectivament, en la navegació tradicional i en els creuers en modalitat a 2. Així, coincidiran en el club el XXI Trofeu Mestre d’Aixa – Antoni Munar Colom de vela llatina i el VI Trofeu President de Creuer a 2.
Sengles esdeveniments congregaran en el CNP a unes 80 persones en total, que després de les regates gaudiran d’un menjar de germanor en el local social del club, on podran comentar la jornada i intercanviar coneixements i anècdotes sobre la mar i la navegació. Finalment, se celebraran els corresponents lliuraments de trofeus.

Quant al Trofeu Mestre d’Aixa – Antoni Munar Colom de vela llatina, amb aquesta prova, degana de la classe de vela llatina a Mallorca des de 1991, el club demostra el seu suport a la vela en general i la navegació tradicional en particular, rendint al mateix temps homenatge a aquest històric fuster de ribera mort l’any passat.

La prova, per a les divisions Regata (pots), Llaüts Clàssics i Classe Oberta, se celebrarà en aigües de la Badia de Palma a partir del migdia, amb un recorregut costaner de la bocana del club a una boia de desmarcatge, d’aquí al ‘chispero’ enfront de Cala Gamba, després fins a la boia enfront de la Catedral i retorn al club, sempre en funció de les condicions meteorològiques.

“És una regata que va néixer en una època en la qual hi havia molts ‘llaüts’ en el club. Ara, les coses han canviat molt, però volem impulsar-la i apostar pel ressorgiment de la navegació tradicional. De fet, solem portar als nens de la nostra Escola de Vela a aquesta regata, perquè vegin com és la vela llatina i aprenguin a tirar de les veles a mà”, assegura Emiliano Llinàs, vocal de Vela del CNP. La trobada comptarà amb mig centenar de participants a bord d’una vintena d’embarcacions, entre ells el ‘llaüt’ Anika, de l’armador Miguel Rigo Avella i patronejat pel soci Guillem Amengual, conegut com Guillemet ‘Planta’.

Fins a la seva dinovena edició, la regata es denominava simplement Trofeu Mestre d’Aixa, però en 2022 la junta directiva del CNP va decidir afegir el nom d’Antoni Munar Colom per a retre homenatge a aquest extraordinari mestre artesà després de la seva desafortunada defunció al març d’aquest mateix any. Sobrenomenat com ‘Boliquet’, Antoni Munar Colom va néixer a Palma en 1931 iva desenvolupar la seva carrera com ‘mestre d’aixa’ en el Portitxol al llarg de moltes dècades, destacant per la seva depurada tècnica artesanal en la construcció de ‘bots’ i ‘llaüts’. Després del seu decés, el seu fill, Antoni Josep, soci del club, va donar al Museu Marítim de Mallorca el valuós llegat patrimonial del llegendari taller que regentava el seu pare, un total de 600 peces entre eines de navegació i calafat i aparells de pesca. “Jo ho recordo de la meva infància com el ‘mestre d’aixa’ de Es Portitxol. Era un gran mestre artesà. Encara queden un parell d’embarcacions seves que continuen regatejant, el ‘llaüt’ Grumet i el ‘bot’ Uep”, destaca Llinàs.

Quant al VI Trofeu President de Creuer a 2, també serà una regata costanera amb recorregut variable en funció de la meteorologia. Comptarà amb la participació d’unes 15 embarcacions i, per tant, una trentena de participants, entre ells el propi Llinàs i el president del CNP, Pep Santander, els qui navegaran a bord del vaixell d’aquest últim.

“Aquesta regata va néixer fa sis anys per a reforçar l’oferta de regates de creuers de cara als nostres socis, al costat de l’ampliació de les sabatines. Ja existia el Trofeu Hoyo 10 per a Creuers, i decidim crear una nova prova en modalitat a 2, perquè els navegants puguin gaudir d’una jornada de navegació diferent del que estan acostumats”, assenyala el vocal de Vela del CNP.

“Les dues proves d’aquest dissabte són molt socials i entranyables, i serviran per a estrènyer llaços entre navegants. La previsió meteorològica pinta bé, apuntant a un ponent d’uns 10 nusos. Des del club, estem segurs que passarem una jornada magnífica de navegació i companyonia”, conclou.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

three × four =