Close

21 setembre, 2023

L’aventura de Tomeu Albons, en autocaravana a l’Europeu de ILCA

El Club Nàutic Portitxol (CNP) va celebrar el passat 5 de setembre un acte molt especial per a desitjar el millor al navegant Tomeu Albons, vinculat al club des de sempre, en la seva aventura de participar en el Campionat Europeu de la International Laser Class Association (ILCA), que va tenir lloc del 9 al 15 de setembre l’el port de Douarnenez, a la Bretanya francesa.

Amb 67 anys, Albons es va pujar a la seva autocaravana al costat de Xisca Fiol i la seva entrenadora, Carla Paoli, per a creuar en ferri a la Península i recórrer els 1.380 quilòmetres que separen Barcelona de Douarnenez, vila marinera molt coneguda per la seva alta producció de sardines, que tradicionalment ha distribuït per tot el continent europeu.

Després de passar per ciutats com Perpinyà, Tolouse, Bordeus i Nantes, el navegant i els seus acompanyants van arribar al seu destí portant sobre l’autocaravana la seva embarcació, batejada com ‘L’Emèrit’ per l’afició que Xisca sempre ha professat a la Monarquia. El vaixell va ser adquirit recentment per Albons, qui mai havia navegat en Laser fins a quatre mesos abans de la competició, en la qual van participar alguns dels millors navegants d’aquesta classe, inclosos alguns olímpics. «Estava cansat dels creuers i em venia de gust canviar. La meva experiència en vela lleugera es limitava al fet que, de jove, havia competit en la classe Moth», explica.

Els quatre mesos d’entrenaments de la mà de Carla Paoli van donar els seus fruits, perquè Albons va conquistar en la classificació general un meritori 31è lloc de 182 participants, entre ells algunes grans figures de la classe. Ho va fer després de superar els sis dies de regates de la competició, a raó de tres proves per dia. Fins i tot, es va sobreposar a un fort cop en un ull contra la botavara d’una altra embarcació participant, que li va atropellar. A pesar que li van oferir abandonar la prova per a tractar la ferida i posar-li punts, Albons va preferir continuar navegant i completar la màniga.

Després de culminar la regata, Albons, Xisca i Carla van tornar de tornada a Mallorca, però van tornar amb un passatger addicional sobre l’autocaravana. «Em va agradar tant l’experiència que li vaig comprar l’embarcació al novè classificat en la general, el mexicà Luis Barrios. A ell li vaig fer un favor perquè així s’estalviava haver de tornar amb el vaixell al seu país, i jo podré continuar creixent en la classe.’L’Emèrit’ és un vaixell vell: té ja 15 anys, així que amb ell és impossible aconseguir un bon resultat, més enllà del gran nivell de la regata», assenyala Albons, qui es proposa participar l’any que ve tant en l’Europeu, que tindrà lloc en Vilamoura (Portugal), com en el Campionat d’Espanya, que se celebrarà a Hondarribia (País Basc).

«M’he quedat enamorat del Laser, una classe que té la flota més nombrosa, amb 220.000 embarcacions en el món, i en la qual es pot navegar gairebé amb qualsevol edat», assegura Albons, qui va participar en l’Europeu en la categoria Gran Màster. Fins al punt que ha tornat a Mallorca ansiós per començar a entrenar en el Club Nàutic Portitxol amb la seva nova embarcació, que encara no ha estat batejada però el nom de la qual, probablement, serà un homenatge a la seva entrenadora.

“M’agradaria arribar als 80 navegant en ILCA 6, classe olímpica tan versàtil i competitiva que va des dels 14 anys fins que tinguis edat i forces per a navegar”, assenyala Albons, qui destaca haver tingut ”el plaer de navegar amb Jefry, amb 79 anys i guanyador d’un Mundial i en els Europeus de Douarnez. Tot un fenomen”, rebla.

«El pròxim repte, participar en el Trofeu Mestre Rafel de ILCA que tindrà lloc a l’octubre en el CNP», indica Albons, qui finalitza donant les «gràcies pel seu enorme suport en aquest projecte al Club Nàutic Portixol, a MercaNautic, a Xaloc 11 Publicitat, a Gemmes Mallorca, a Profutur, a Jomixa i els meus fills».

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

3 × 5 =