Close

18 setembre, 2023

El CNP homenatja a Mestre Rafel en el Campionat de Mallorca de Optimist i Optimist D

El Club Nàutic Portitxol (CNP) ha acollit recentment la sisena edició del Trofeu Mestre Rafel, Campionat de Mallorca de Optimist i Optimist D. Durant els dies 9 i 10 de setembre, gairebé 150 regatistas procedents de diversos clubs de l’illa es van congregar per a competir en el camp de regates habilitat en els voltants del CNP.

Aquesta regata és un homenatge a la figura de Rafel Llinàs Vallespir, mestre de diverses generacions de navegants que va crear escola en la formació de regatistas, especialment de la classe Optimist. Mort en 2019, va entrenar en els seus primers passos a regatistas com Jordi Calafat, campió olímpic en 1992 i guanyador d’una Copa Amèrica, o José Carlos Frau, subcampió del món de Optimist en 1983. A més, Llinàs va ser l’artífex del Trofeu Mamà Optimist S. M. la Reina, una de les regates amb més arrelament del club, i que es caracteritza pel fet que tots els participants reben un trofeu.

La regata va poder disputar-se amb condicions meteorològiques molt propícies per a la navegació durant les dues jornades, marcades pel típic ‘embat’ de la Badia de Palma en aquesta època de l’any, amb una intensitat d’entre 10 i 15 nusos, la qual cosa va permetre realitzar totes les proves previstes.

Els resultats del VI Trofeu Mestre Rafel – Campeonato de Mallorca de Optimist i Optimist D poden consultar-se en aquest enllaç: https://shorturl.at/fqv78

Com a curiositat, va haver-hi una protesta. Una de les participants va colpejar inintencionadament a una altra embarcació, obrint-li un forat en el timó i impedint-li realitzar la regata. La mateixa nena es va retirar en solidaritat amb el seu company. El comitè de regata, davant aquest gest de ‘joc net’, va decidir atorgar un premi especial a aquesta regatista, en la línia dels valors de joc net i solidaritat entre navegants que va deixar Rafel Llinàs com a llegat.

“El meu pare, que era d’origen pagès, es va anar a viure al Molinar en casar-se i va posar un colmadito molt prop del CNP. Al meu germà no li agradava el futbol, així que li va apuntar a classes de Optimist i, a poc a poc, ell mateix va començar a interessar-se per la vela. En un moment donat, el monitor que hi havia es va retirar, i el meu pare li va substituir. Va passar de tenir 4 o 5 alumnes a 40 o 50, tenint la flota de Optimist més gran de l’Illa, incloent-hi grans campions, fins i tot olímpics”, explica el seu fill, Emiliano Llinàs, vocal de Vela del CNP. “Era com el pare de tots els nens, els tractava amb infinit afecte, i a més feia aquest treball desinteressadament. Va entrenar a centenars de nens, i molts d’ells són els campions que tenim ara encara que per a ell, la competició per a ell no era important, sinó l’esport en si”, destaca.

“D’acord amb la filosofia de Rafel Llinàs, en el lliurament de premis d’aquest Trofeu Mestre Rafel premiem a tots els regatistas del grup D”, explica Emiliano Llinàs.

El pròxim homenatge a aquesta important figura de la nàutica mallorquina serà a l’octubre, quan tindrà lloc la Regata Mestre Rafel de Laser. “Aquests esdeveniments són molt importants per a la família Llinàs, però també per a tot el món de la vela balear, ja que el meu pare va ser un pioner i una persona molt volguda i admirada”, conclou.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

14 + nineteen =